Tips & Råd – kosttilskudd og kunstige tilsetninger..

Ξ March 9th, 2011 | → 13 Comments | ∇ Helse/Health |

..Jeg vet at mange, inkludert meg selv, er meget bevisste på og opptatt av og IKKE få i seg noen former for e-stoffer og kunstig søtning gjennom kostholdet. Dessverre, når man ser nærmere på de fleste matvarer, og spesielt kosttilskudd, så er der alt fra 2-3 til 10 + av ingrediensene som kommer inn under kategorien kunstig søtning og e-stoff!
Når det gjelder matvarer som grønnsaker og korn/frø/mel, løser man dette lett ved å velge rene, økologiske produkter. Samme med tomatpurè, bønner, linser o.l (halvfabrikata er selvsagt ikke tema her eller??) Videre så kutter man ut pastiller, tyggis, fun light og pepsimax/cola light. Til og med Skyr (den med smak) inneholder aspartam. (Hva er forresten tankegangen bak dette? Jeg er offisielt oppgitt! Stevia kunne fint benyttes for søtning til et ”hav” av produkter..
Her er tips til tyggis uten kunstige stoffer (trykk på boksen for mer info) – finnes også pastiller i samme merke, og faktisk også tannkrem. Se her:

…helt enkelt GENIALT! Endelig kan jeg igjen ta en tyggis når jeg vil – uten å bli “forgiftet”..

..og tannkrem (min favoritt 😀 ):

…denne får du også kjøpt på Life helsekost, jeg kjøpte den nå på Byporten (obs: DYRT, 99 kr vs 25 på Iherb)

MEN: hva med proteiner? Greit nok at mange mener man klarer seg fint uten proteintilskudd… greit nok, men JEG synes (og mener) det er en nødvendighet når man ønsker å bygge, stramme opp, for ikke å snakke om BEHOLDE de musklene man har jobbet som en helt for å bygge på seg opp gjennom en årrekke. (les: meg for eksempel..) og garantert mange andre også. Det er ikke så lett å ”trøkke” ned en kyllingfilet, når man i utgangspunktet ikke har tid til mer enn 3-4 ”tygg”, og egentlig var i en spurtsekvens for å rekke et eller annet kollektivt transportmiddel!
Nok om det, det var egentlig ikke poenget.. det jeg skal frem til er at proteinpulver er et bra tilskudd i en travel hverdag, og en nødvendighet for de som trener hardt.
Men der er noen utfordringer:
Og det på grunn av denne relativt ”nye” og ØKENDE bevisstheten rundt kosthold, der stikkordene er økologisk, ”rent”, naturlig, ”raw”, alternativt og økologisk. Her passer nemlig ikke de tradisjonelle variantene av proteinpulver inn lenger (pluss en hel MASSE andre ting for den del) nettopp fordi de er fulle av diverse e-stoffer og søtet med kunstig søtning (oftest sukralose, men også aspartame). Og da må man jakte på nye, bedre, alternativer. Jeg gjorde det.. og resultetet..

Hamp proteiner i ulike varianter har lenge vært fast innslag i mitt skap, naturell fås i Norge, men de med smakstilsetning må bestilles fra USA. (Nutiva er merket, 100 % organisk og super-sunt, anbefales.)
Samme med soyaproteiner, naturell. Det kjøper du på Gymgrossisten. Men det smaker jo ikke veldig godt.. så de må smaksettes med liquid stevia, vanilje eller toffee.  Bruk soyamelk for en fyldig smak, rismelk er søtere, og tilsett gjerne rått kakaopulver, og du får en GOD shake som oppfyller ”kravene” i henhold til en moderne, sunn og organisk ”way of living”. Kroppen blir glad 🙂

Men jeg ønsket likevel å beholde whey/myse som proteinkilde, siden whey har en rekke positive egenskaper som er vel verdt å ta med seg:
-Myseprotein er ansett å være det beste ”bodybuilder” og ”body-shaper”-proteinet.
-Myseprotein har den høyeste biologiske verdien (BV) av alle proteiner.
-Myseprotein har en bedre aminosyreprofil og høyere andel BCAA (leucine, isoleucine, valine) konsentrasjon enn noen annen proteinkilde.
-Aminosyreprofilen er utmerket, den inneholder 47.5 % såkalte anabole aminosyrer (BCAA, arginin, glutamine og tyrosin).
-Myseprotein har en lav prosent av laktose, og er styrket med L-glutamin, den aminosyren det finnes mest av i den menneskelige muskelen. (60 % av de frie aminosyrene i musklene består av L-glutamine)
-Myseprotein har også evnen å øke den endogene produksjonen av glutaminpeptider. Glutaminpeptider (tripeptiden gluthatione) er den mest kraftfulle naturlige forekommende antioksidanten i kroppen. *Antioksidanter ”we like  & must have – a lot of’”! :mrgreen:
(Kilder: PROPTA studiet, NHnutrition.com, Wikipedia)

..så her er svaret: et whey/myseprotein som er helt fritt for kunstige smakstilsetninger, søtning, farge og e-stoffer:

..80 % protein – finnes i de naturlige smakene jordbær, vanilje og sjokolade, kan med fordel smaksettes etter eget ønske med kakaopulver, vaniljepulver, kanel, kardemomme, ulike “supermat” søtninger – eller helt enkelt frukt og bær. Kun fantasien setter grenser!

Håper dette var nyttig info, spør meg dersom dere lurer på noe.

Nina 😀

 

13 Responses to ' Tips & Råd – kosttilskudd og kunstige tilsetninger.. '

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to ' Tips & Råd – kosttilskudd og kunstige tilsetninger.. '.

 1. Jeanette Bye said,

  on March 9th, 2011 at 15:46

  SÅ bra skrevet!! 🙂

 2. Nina Furseth said,

  on March 9th, 2011 at 16:00

  Tusen takk 😀
  Fikk en ordentlig “skriveånd” over meg her, og måtte bare få det ned på “trykk” 🙂


 3. on March 9th, 2011 at 16:25

  jeg spiser SYKT mye drops og tyggis med kunstig søtning. avhenngig ja. skulle ønske jeg ikke var det! de har et bra proteinpulver på iherb uten kunstig søtning 🙂

 4. Nina Furseth said,

  on March 9th, 2011 at 17:13

  Ja, har sett mange varianter på iherb, har du noen favoritt? 🙂

 5. camilla said,

  on March 9th, 2011 at 21:36

  Huff ekkelt å tenke på hvor mye skit man egentlig putter i seg, når man liksom spiser sunt. Veldig fint innlegg, må nok tenke litt over hva man kjøper og tilsetter maten. Fått mange gode tips fra deg – tusen takk. Flott blogg Nina !

 6. Kristine said,

  on March 9th, 2011 at 22:51

  Du virker som en utrolig disipliner ut – en sunn og god sjel 🙂
  Nå blir jeg litt nyskjerrig på hvordan du spiser til daglig?

 7. Karianne said,

  on March 10th, 2011 at 23:03

  En fitnessutøver som holder seg unna e-stoffer og kunstig søtning, det tror jeg ikke det finnes så mange av! Enda iallefall;) Glad jeg kom over bloggen din:)
  Jeg har noen iherbfavoritter:
  http://www.iherb.com/MRM-Whey-Rich-Vanilla-2-02-lbs-923-g/7017?at=0
  Sjokoladesmaken er også god, i vann:)

  http://www.iherb.com/Natural-Factors-Whey-Factors-100-Natural-Whey-Protein-Unflavored-12-oz-340-g/6659?at=0
  Finnes også med smak, de har jeg ikke prøvd enda.
  http://www.iherb.com/Bluebonnet-Nutrition-Dual-Action-Protein-Whey-Casein-Powder-Natural-Chocolate-Flavor-2-1-lb-952-g/24137?at=0
  Denne har jeg ikke rukket å smake på enda, men den er fra kuer som spiser gress, noe som ikke er lett å få tak i! Fortet meg å bestille mens dollaren var så lav at jeg slapp toll, siden den er litt dyrere enn de andre.

 8. Kristine said,

  on March 12th, 2011 at 02:45

  Hei, har sendt den en mail og ville bare høre om du har fått den?

 9. Nina Furseth said,

  on March 12th, 2011 at 18:45

  Tusen takk Camilla 🙂
  Skal fortsette å kome med gode tips og super-sunne oppskrifter!
  😀

 10. Nina Furseth said,

  on March 12th, 2011 at 18:57

  Tusen takk for det 🙂
  Ja, disiplin er en sterk side hos meg, og jeg spiser mye som deg, og endel andre som holder seg unna tilsetningsstoffer og kunstig søtning.
  Har mye supermat i kostholdet mitt, ganske lite karb (sammenlignet med det andre kaller “normalt”).. he he Og da er det hele korn (havre, bygg, spelt) og frø (quinoa, bokhvete etc)
  Sukker og hvete eksisterer ikke hos meg, og spiser heller ikke melkeprodukter som kesam og cottage cheese. Bruker soyamelk og naturell soyayoghurt. Unngår gjær, bruker bakepulver og natron kjøpt på helsekost, vel, ALT jeg n¨har i skapene kommer fra helsekost, helios og Iherb.. ja, gojiking og rawganik også 🙂
  Elsker gojibær, og har noe fine oppskrifter med de når internettet mitt hjemme er opp og går igjen (krise uten det..)
  Ellers spiser jeg mye fisk, litt kylling,men ikke rødt kjøtt. Er glad i ALT av grønnsaker. Det er et must. Selleri er en favoritt, med hummus-dip.

  Kan skrive mye mer, men du fikk et lite innblikk i allefall.

  Ha en fortsatt fin dag 🙂

  Blir mer og mer “forelsket” i supermat, og hampprotein er min nye “venn”.. myse og kasein er jo melkeprodukt, så har blitt “feil” det også..

 11. Nina Furseth said,

  on March 12th, 2011 at 19:01

  Tusen takk for tips 😀
  Jeg skal bestille endel snart, og må bare bruke dhl, er så mye stress med tusen små pakker.

  Ja, nå har jeg eliminertet meste av e-stoffer. Neste er hudkremene jeg bruker.. for de er jo heller ikke bra 😮
  he he 😉

 12. Nina Furseth said,

  on March 12th, 2011 at 19:03

  Sendt deg mail nå.
  Internettet mitt ble borte ons..

 13. Karianne said,

  on March 13th, 2011 at 20:58

  Ser at vi har mye felles når det gjelder kosthold:) Men jeg har valgt å holde meg helt unna soyaprodukter. Og er ikke flink nok til å holde meg unna hvete og sukker i helgene, men det jobbes med;)
  Et annet bra proteinpulver er True Whey fra Source Naturals. Det har en mild vaniljesmak og er supert i smoothies.
  Når det gjelder kremer og kosmetikk har iherb mye billig og bra der også. Kan anbefale cosmeticsdatabase.com. Der kan man sjekke “hazardscore” på mange forskjellige merker.
  Gleder meg til å følge bloggen din videre. Ha en super uke:)

Leave a reply