Chia-pudding – supersunn “dessert” :)

Ξ March 8th, 2011 | → 4 Comments | ∇ Oppskrifter/ Recipes, Super food/ helsekost/ Iherb |

CHIAPUDDING – søtt, sunt og næringsrikt, rett fra naturen

1 porsjon – kan fint dobles
1 kopp (ca 1,5 dl) usøtet soyamelk (kan også bruke rismelk eller mandlemelk)
1 gul banan
2-3 dadler (jeg brukte 2 små, siden de er veldig søte..)
en klype kvernet himalayasalt
litt kanel og ekte vaniljepulver
1/4 kopp (ca 0,3 dl) CHIA frø

……………………………………………….
Blandet alt unntatt frøene, og kjørte til en fin masse i blender. Ha frøene i en bolle, hell over blandingen, og la stå 30 min i kjøleskapet. Server med f.eks blåbær, jordbær, bringebær eller mango. jeg brukte bringebær, da det er en favoritt her! (*Ps: beklager for mangel på bilde av selve puddingen, batteri på kamera mått lades opp.. 😉 )

Chiafrø, nok en gave fra naturen – fra Mexico:
Veldig næringsrike, ”verdifulle” frø, med mye sunne fettsyrer, komplette proteiner, vannløselig fiber, mye kalsium, antioksidanter og andre vitaminer og mineraler. De er lett fordøyelige, og trenger ikke knuses (sånn som linfrø) for at vi skal fordøye dem. Finnes både som hvite og sorte frø.

Chia frø har mer omega 3 enn laks og mer kalsium enn melk, samt mer fiber, protein og kalsium enn linfrø. Det er altså en god kilde til kalsium for de som ikke drikker melk og spiser melkeprodukter.

Chiafrø er den rikeste kilden til omega 3 i planteriket, og inneholder 3 ganger så mye sunne fettsyrer som andre frø og kornsorter. 2 ss. av chiafrø inneholder med omega-3 enn en hel laksefilet, og forholdet mellom omega 3 og 6 er 3:1. Det høye innhold av essensielle fettsyrer hjelper til med å senke blodtrykket, og de langkjedede triglyseridene bidrar med å senke kolesterolet.

Chiafrø har også et høyt innhold av protein og inneholder alle de essensielle aminosyrene vi trenger. Chiafrø blir derfor et fullverdig komplett protein. De er lett fordøyelige, tas lett opp av kroppen, og er spesielt egnet til utvikling av muskler og vev.

Chia frø bidrar gir en mer langsom blodsukkerstigning, ved at opptaket av karbohydrater forsinkes. Det gir lengre metthetsfølelse, stabiliserer fordøyelsen, og forhindrer potensiel ”sult” mellom måltider. Meget fordelaktig ved omlegging av kostholdet, der du f.eks ønsker å gå ned i vekt/fett %.

Chia frø kan absorbere 12 ganger sin egen vekt i vann, og forhindrer dermed dehydrering i kroppen.

Tips:
Jeg bruker å lage en ”gele” av 1 del chiafrø + 4 deler vann, som får stå å ”tykne”, søter med litt stevia. Denne står seg noen dager i kjøleskapet. 2 ss av denne geleen dekker dagsbehovet for omega 3, og kan brukes til å gjøre f.eks grøt og smoothies tykkere. Jeg bruker å ha det i soyayoghurt, sammen med hampfrø, litt mandler, gojibær, smakt til med litt vaniljepulver og kanel. Kjempegodt og supersunt mellommåltid. Frøene kan også brukes i pannekaker, muffins, godterikuler. Skal prøve ut en del oppskrifter!

I et historisk perspektiv, var chiafrøene hovednæringsmiddel når Mayaindianerne og Aztekerne trengte ekstra energi ved fysiske anstrengelser som lange løp og kamphandlinger. Frøene var også så verdsatt at de av Aztekerne ble brukt som betalingsmiddel. Chiafrø er ennå mye brukt i Mexico og Sør-Amerika i næringsrike drikker og mat.

Kilder og inspirasjon: Supermat (boken), Sanabona.no

 

4 Responses to ' Chia-pudding – supersunn “dessert” :) '

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to ' Chia-pudding – supersunn “dessert” :) '.


 1. on March 8th, 2011 at 18:00

  har hørt mye om chiapudding,men har enda ikke prøævd det selv om jeg har frøene i skapet

 2. Elin said,

  on November 20th, 2011 at 15:50

  Hei.

  Lurer på en ting… Er begynt å spise chiagrøt til frokost og syns dette er veldig godt 🙂 Men problemet mitt er at når jeg legger inn ant gram i diett.no så kommer det ganske dårlig ut på ant karbohydrat på de 20 gr tørre frø jeg spiser til frokost. Men så leser jeg flere steder ang dette med fiber skal trekkes fra KH på noen matvarer. Gjelder dette chiafrø også? (kan nemne at jeg bestiller de fra iherb.com)
  Håper på svar 🙂

 3. Nina Furseth said,

  on November 20th, 2011 at 18:23

  Heisann 🙂

  På chiafrø så er der så stor andel fiber, som ikke skal telles med som karbohydrater, at jeg selv ikke engang teller med chiafrøene som karbokilde. Jeg er ikke hjemme nå, men skal ta å se i supermatboken på de detaljerte tabellene der, og gi deg eksakt tilbakemelding.

  Gi meg en dag så er jeg hjemme på mitt “kontor” 🙂

  Nina.

 4. Nina Furseth said,

  on November 28th, 2011 at 11:30

  Hei igjen 🙂

  Jeg har sjekket opp dette med karb og fiber i chia, og det er nesten 100% fiber, mest vannløslig, den karben som er i frøene.

  Så de kan du fint spise på low karb diett.

  Mvh Nina

Leave a reply